Brillenglazen
Aanbieders van goedkope brillen willen je graag laten geloven dat alle brillenglazen zo ongeveer hetzelfde zijn. Niets is minder waar. Juist op het gebied van brillenglazen is er de afgelopen jaren veel veranderd..
Ogen zijn complexe organen en ‘zien’ is een magisch samenspel tussen ogen en hersenen waarover we nog lang niet alles weten. Brillenglazenfabrikanten zoals Essilor, Hoya, Rodenstock en Zeiss investeren jaarlijks aanzienlijke bedragen in research en development en de kennis van het oog en het ‘zien’ neemt dankzij al die research voortdurend toe. En daarmee ook de mogelijkheden om je zicht en kijkcomfort te maximaliseren.
De afgelopen jaren zien we vooral een ontwikkeling in brillenglazen voor meer specifieke toepassingen en meer aandacht voor de bescherming van je ogen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zonder volledig te kunnen of willen zijn zetten we een aantal zaken voor je op een rijtje.
Materiaal
Brillenglazen zijn tegenwoordig vrijwel altijd van kunststof en dus niet meer van echt glas. Het grote voordeel van kunststof is dat het veel lichter is en dankzij innovaties doet het in kwaliteit niet of nauwelijks meer onder voor echt glas. Desalniettemin bestaan minerale glazen nog altijd. Vooral bij zonneglazen worden ze soms nog wel toegepast.
Enkelvoudige brillenglazen
Daarmee bedoelen we glazen die òf de sterkte voor veraf òf die voor dichtbij corrigeren. De vaak genoemde index van bijvoorbeeld 1.5 of 1.6 of hoger geeft een indicatie van de dikte van de glazen en daarmee van het gewicht. Zeker bij een groter montuur is een hogere index aan te bevelen omdat het glas dan niet alleen lichter is maar ook veel dunner geslepen kan worden wat esthetisch gezien natuurlijk de voorkeur heeft.
Multifocale brillenglazen
Multifocale brillenglazen zorgen voor een helder zicht in de verte maar ook op leesafstand. Anders dan vroeger gaat de overgang van veraf naar dichtbij bij kwalitatief goede brillenglazen zo geleidelijk dat je er niets van merkt en zonder problemen op alle afstanden haarscherp ziet. Juist bij deze categorie brillenglazen is er de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt. De designs zijn aangepast aan de nieuwste inzichten en hogere indexen zorgen voor mooie, dunne en lichte glazen die de vakman-specialist perfect in je nieuwe montuur monteert.
Officeglazen
Ons kijkgedrag is de afgelopen jaren drastisch veranderd. We zitten veel meer achter een beeldscherm, kijken vaak op onze smartphones en lezen zelfs boeken op onze tablets. Traditionele multifocale brillenglazen zijn niet altijd ideaal voor beeldschermwerk. Bij office glazen worden de diverse verschillende kijkafstanden naar bijvoorbeeld beeldscherm en toetsenbord zo ingeslepen dat je comfortabel en ontspannen achter je computer kunt zitten en je hoofd niet in onnatuurlijke houdingen hoeft te draaien. Dat laatste leidt namelijk vaak tot nek- en rugklachten en veroorzaakt onnodige vermoeidheid en hoofdpijn. Kijkafstand en kijkrichting worden door gediplomeerde specialisten zorgvuldig en individueel bepaald en perfect op je werksituatie afgestemd.
Digital support
Door al dat gebruik van computers, smartphones en tablets kijken we niet alleen veel meer op korte afstand maar belasten we onze ogen ook veel meer dan vroeger. Onze ogen moeten namelijk veel vaker schakelen tussen veraf en dichtbij. Met een mooi woord heet dat accommoderen. Om die accommodatie een beetje te ondersteunen zijn er speciale brillenglazen ontwikkeld. Ze verminderen de digitale oogstress die zich vaak uit in geïrriteerde ogen, wazig zicht en zelfs hoofdpijn. Heel handig voor jongere brildragers die veel met beeldschermen werken, nog geen multifocale glazen nodig hebben maar een beetje support goed kunnen gebruiken.
Bescherming tegen UV-straling
Moderne en kwalitatief hoogwaardige brillenglazen (ook die zonder kleurtje) beschermen je ogen tegen schadelijke UV-straling en dat is geen overbodige luxe want die straling kan op termijn voor veel nare complicaties zorgen. In feite zou iedereen daarom buitenshuis een bril of zonnebril moeten dragen. Op zonnige dagen is het ook voor brildragers verstandig en prettig de standaard bril te verwisselen voor een goede zonnebril met glazen op sterkte. Die glazen kunnen in iedere gewenste sterkte geleverd worden. Bovendien heb je keuze uit een groot aantal zonneglazen in verschillende kleuren en al of niet met extra’s zoals een polarisatiefilter.
Bescherming tegen blauw licht
Digitale apparatuur straalt via beeldschermen blauw licht uit dat de neiging heeft ons dag-nachtritme te verstoren. Te veel blauw licht en te weinig dagelijks zonlicht zijn schadelijk voor onze ogen. Brillenglazen kunnen daarom desgewenst voorzien worden van een blauw licht filter. Wie vaak achter de computer zit, graag en veel games speelt of voor het slapen gaan altijd nog een uurtje op de tablet naar zijn of haar favoriete serie kijkt, kan ook een aparte bril met dit type glazen aanschaffen.
Wat kosten brillenglazen?
Uit bovenstaande zal duidelijk zijn dat die vraag niet eenvoudig te beantwoorden is. Neemt u genoegen met massaproductie en oudere designs of wilt u profiteren van de nieuwste inzichten en innovaties? De meeste goede opticiens hebben alle opties in huis en kunnen u alles vertellen over de voor- en eventuele nadelen van de verschillende ontwerpen. Daarvoor moet u dan natuurlijk wel bij de vakman-specialist zijn. Dat spreekt voor zich!